lørdag 17. november 2012

Taj Mahal, en marmorbedrift og Agra Fort

I dag var vi på hjul kl.06, med retning mot Agra. Vi kjørte i ca 3 timer fra Delhi. Bussen slapp oss av et lite stykke fra selve Taj Mahal og vi tok en el-buss noen meter. Siste rest gikk vi til fots, for egen maskin.

Vi kom først til en flott port, i rød sandstein. Her var vers fra Koranen skrevet rundt porten, og den var dekorert med flotte blomstermotiver i marmor.
Da vi kom ut av porten, åpenbarte den hvite marmor-bygningen, Taj Mahal seg.

Taj Mahal ble bygget i 1631 av Shan Jahan. Det tok 22 år å bygge det som blir kalt "en drøm i marmor". Shan Jahan bygget Taj Mahal til minne om sin kone, Mumtaz Mahal, som døde i barsel, da hun fødte deres 14 barn. Hennes siste ønske var at ektemannen skulle bygge et unikt minnesmerke over gravstedet hennes. Dronningens grav ligger i midten av kuppelen, og den eneste usymmetriske gjenstanden i Taj Mahal er keiserens grav, som ble bygget ved siden av dronningens grav.

Foran Taj Mahal, ble vi alle foreviget av en fotograf. Bildene fikk vi kjøpe etterpå. Det ble også tatt en mengde private bilder. Det er en vakker og fredelig plass.

Etter rundturen på Taj Mahal satte vi kursen mot en marmorbedrift. Her fikk vi se hvordan de lager utskjæringene i marmoren, og fyller mønstrene med farget marmor.
Her kunne vi kjøpe marmorbord, og få sendt hjem. Tror ingen der hjemme trenger å engste seg for å få noe slikt tilsendt i posten....

Lunsj på Pizza Hut, til stor begeistring!

Agra Fort var neste stopp. Denne festningen var bygget i rød sandstein. Festningen ble i 1558 hovedstaden til Kong Akbar, (bestefar til Shan Jahan, som bygget Taj Mahal). Han hadde brukt 8 år på å restaurere Agra Fort.

Retur til Delhi i 16-tiden. Mye trafikk ut av Agra, rett og slett ganske kaotisk!  Vi ankom Delhi i 20-tiden, og da var det rett til middagsbordet på restaurant Ardor. Da vi var tilbake til hotellet kl.22.00, kunne vi vel slå fast at dagen i dag har vært full av nye inntrykk!