mandag 4. juli 2016

Veimat: Edderkopp

Det finnes ulike mattradisjoner i verden. Det har vi erfart i dag, langs National Road # 6.


I dag har vi forflyttet oss gjennom store deler av Kambodsja - fra Phnom Penh til Siem Reap. Vi slutter aldri å fascineres av livet her; levemåter, byggeskikker, og nå til sist den berømte veimaten. På et sted som heter Skoun er de eksperter på grillede edderkopper, men også biller, gresshopper og annet knask.

Med en gang vi stoppet bilen, kom 2 jenter med ferdig oppskåret ananas og mango. Uvisst hvor lenge de hadde ligget i posene, lot vi være å kjøpe disse. Vi kjøpte heller rambutan og små bananer (som viste seg å være harde som poteter). 







Mens gruppa vår gjorde unna dobesøk, testet vi en legg av edderkoppen vi også hadde kjøpt. Den smakte ikke verre enn den så ut, krydret med salt, pepper og hvitløk. Kroppen lot vi være å spise. Det får være til en annen gang.

I et par bøtter bortenfor fant vi også levende skorpioner og edderkopper på grønne blad. Trolig ventende på sin endelige skjebne. Det kravlet godt oppi der, og det var ikke fistende å putte hendene nedi.


Videre langs veien, kom vi til en idyllisk restaurant. Ute mot et vann lå mange småhytter med stråtak, klare til å ta i mot veifarende. Maten var enkel, khmer eller internasjonal. Spørs om Hellstrøm hadde jublet for menyen, men vi ble mette.




Langs veiene mot Siem Reap er det satt opp massevis av stativer med en hvit duk og et lysstoffrør. På kveldene settes lyset på og insektene søker dit. Det blir de fanget, og ender som mat for fastboende og godtroende turister, som llar seg overtale til å sette til livs en proteinrik godbit.




Vel framme i Siem Reap endte vi opp på en kjent og kjær plass, Red Piano. Den ligger midt i Pub Street, og er mest kjent for at Angelina Jolie besøkte restauranten, da hun var i Siem Reap for å spille inn Tomb Raider. Maten var god og porsjonene større enn godt var. 

Ingen kommentarer: