mandag 4. juli 2016

Irriterende flue

Khnom chmoh, Roy! Alle ler. Og det er ikke på grunn av uttalen.


Vi har presentasjonsrunde. En og en skal gå inn i sirkelen og si navnet sitt, deretter skal alle gjenta navnet til personen. Dette er en krevende øvelse. Kambodsjanske navn er vanskelige å uttale for nordmenn og vice versa. Det er dessuten litt skummelt å gå inn den ringen, der halvparten er ukjente og vi er usikre på språket.

Vi prøver oss - khnom chmoh (eller noe sånn). Jeg heter... Det går ganske fint, men vi sliter med noen av navnene og kambodsjanerne mangler stemt S på slutten av ord, så det blir litt halvveis.

Så er det Roy sin tur. Khnom chmoh, Roy. Alle kambodsjanerne ler så de nesten mister fatningen. Vi nordmenn skjønner ingen ting. For oss hørte uttalen helt fin ut. Og det var ikke uttalen de lo av heller.

Det er nemlig slik, at Roy (rouy) betyr irriterende flue på khmer. En flue som flyr rundt maten eller rundt sår. En skikkelig irriterende sak.

Så da har det blitt slik de siste ukene - Roy, irriterende flue.

Nå skal det sies, at for oss på teamet har Roy vært alt annet enn irriterende. Han er en mann med stort hjerte og godt tjenersinn. Villig til å bidra i alt som skal gjøres, om det er fra scenen eller praktiske ting. Dessuten er han selve muntrasjonsrådet for hele teamet. For en fyr!

En glede for hele folket...

Så får det heller være at språket skapte litt moro på navnets bekostning.

Ingen kommentarer: