fredag 11. juli 2014

En annen kultur

Det er tydelig vi er i en annen kultur, enn vi kjenner fra før. I dag tidlig ble vi vitne til en seremoni, som for oss framstod som en blanding av 17. mai og å gå julebukk i nabolaget.


Det var byens buddhistmunker, som var på ferde. I dag skulle det feires en spesiell Buddha-dag, og langs veiene i Luang Prabang hadde folk samlet seg. De satt på foratuene med skåler, boller eller krukker foran seg. Det skulle ofres til buddhistmunkene, som i denne kulturen er med enn mennesker - de er "untouchables".

Da rekken av munker kom, som i et 17. mai-tog, bøyde folk seg i ærbødighet, før de gav sine offergaver til munkene. Det var kjeks, "sticky rice" eller penger. Mens munkene tok i mot, gav de også litt av det de hadde fått før, til de som satt der. Det meste gikk videre til noen medhjelpere, som bar tunge bører med ting munkene hadde mottatt. Offergavene skal munkene leve på den nærmeste tiden.

Vi gikk etterhvert, trodde det var over, men vi fikk høre etterpå, at det hadde kommet mange flere munker senere. Da hadde også de fleste av lokalbefolkningen tatt veien til jobben. Ikke fri, selv om det er Buddha-dag.


Vi ville ogå få mer ut av dagen, så vi besøkte Kuang Si. Det er et område med flotte fosser og dessuten et Rescue Center for asiariske svartbjørner. Fossene kan vel ikke sies å komme opp på nivå med vestlandsfossene, men det var en fin tur, også med mulighet for bading, som vi avstod. I bjørneparken fikk vi se mange bjørner, som var reddet fra tilværlesen som kjæledyr, eller annen utnytting. Det er tydelig at de har det bedre i parken, enn i et lite bur hjemme hos noen, som vil skryte på seg en sjeldenhet.

På vei tilbake til hotellet, svingte vi innom en sommerfuglpark. Et idealistisk par fra Nederland hadde startet parken for et halvt år siden, og var veldig entusiastiske. Det var fascinerende å se og høre hvordan livet til en sommerfugl kan arte seg. En sommerfugl lever i 4 dager, før det har den gått fra å være egg, larve, puppe, til utsprunget skjønnhet.


Vi avsluttet dagen ved bassenget og med bytur, for å få inn noe mat.




Ingen kommentarer: