lørdag 5. juli 2014

Daughters of Cambodia



Mange mennesker lider på grunn av andres handlinger. Slik er det i Kambodsja også. Vi fikk besøke Daughters of Cambodia, som hjelper mennesker ut av den verste fornedrelse.

I Kambodsja er det slik, at 90 prosent av alle ofre for trafficking, eller menneskehandel, blir det fordi familiene har solgt dem til denne industrien. Ufattelige tall. Hva skal til for at en familie skal selge sin egen datter til slik virksomhet?

Problemet er stort i dette landet. Noen vil hjelpe jentene tilbake til et normalt liv, slik som Daughters. Fra før har vi besøkt en butikk/kafe i byen, der vi har forstått, at betjeningen er jenter på vei til å bli rehabilitert. De selger klær av god kvalitet, mat for vestlige ganer og har skjønnhetsavdeling, som bare damer kan benytte seg av.


Nå fikk vi altså oppleve opptreningssenteret denne gangen. På vei inn ble vi møtt av små barn i barnehagen, vinkende og ropende til oss. De hadde noe plastelina de ville vise oss. Etterpå fikk vi besøkskort på og en forklaring om reglene for stedet. Vi skal ikke snakke til noen av jentene, ingen menn får gå alene, ingen fotografering. I det hele tatt vise respekt for det vi møter på dette spesielle stedet.

På runden i senteret, fikk vi se kontoravdelingen, med samtalerom og behandlingsrom. Det er tydelig, at her jobbes det grundig for å reise mennesker opp til nye liv. De jobber også for at jentene, som nå kanskje har flere barn, skal forsones med familien sin. 

Videre gikk vi til ulike avdelinger, med design og produksjon av ulike varer. På senteret lærer jentene seg yrker, som skal sette dem i stand til å stå på egne bein. Det kan være et håndverk, servering eller massasje og skjønnhetsbehandling.

Gutter, som har blitt utnyttet, har også nå fått tilbud om å komme til Daughters, men da som Sons of Cambodia. De produserer varer av tre og kokosnøtter, mens de er i prosessen med rehabilitering.

Hjelper det? Skaper Daughters of Cambodia varig endring? De har tett oppfølging av de som har vært innom senteret, og vår omviser kunne stolt fortelle, at 95% av jentene holder seg til det nye livet de har kjempet for 6 måneder etter at de er ferdige på Daughters.


Da vi senere på dagen kom til butikken, var det lett å handle, for en vet hva det kan bety når liv endres. 

Ingen kommentarer: