tirsdag 7. juli 2015

Beundring av ulikheter

Vi satte oss i bussen. Tok sikte på kystbyen Sihanoukville. Underveis beundret vi Kambodsja, med noe av dets særegenheter.

Vi slutter aldri å fascineres av landskapet her i Kambodsja. Det er så annerledes. Flatt, med palmer som stikker opp i nær og fjern horisont. Noen steder er landskapet rutelagt med rismarker. Noen steder ser jorda tørr og skal ut. Noen steder langs veien brytes det hele av med den eneste jernbanelinja Kambodsja har. Den går fra hovedstaden til kystbyen, Sihanoukville, og benyttes bare til godstransport. Der vi så den, lå den snorrett gjennom landskapet. Overalt står det hus som folk bor i, av ulik standard, ettersom folk er fattige i ulik grad, og ikke kan prioritere å bruke pengene sine på oppussing.
Her ventes det på at kunden skal kjøpe bensin. Hver mann sin jobb.

Trafikken i Kambodsja er også noe for seg selv. Her er mange rammeskjeve biler og lastebiler å beundre. Folk sitter på taket av minibusser, på lasteplanet eller oppå lasset på lastebilene eller i bagasjerommet på stasjonsvognene. Arbeiderne, på vei til eller fra fabrikkene de jobber på, stues sammen  på små lastebiler. Tett i tett. Mange farkoster er overlesset med varer og folk. Det er ikke fullt før du mister noe av lasset. De såkalte Sihanoukville-taxiene er skrekkeksemplene i villmannskjøring, også de fullastet til bristepunktet.

Og så er det de lokale markedene. Det er hit selgerne kommer med den kortreiste maten sin, men noen ting har helt sikkert også lengre reisevei, som fra Vietnam, Kina og Thailand. 

Hver dag er en markedsdag i Kambodsja. Hjemme har de ingen mulighet for å lagre varer som trenger lav temperatur, så derfor må alt kjøpes ferskt, hver dag. Hvis de da har noe å kjøpe for... På markedene er det livlig aktivitet i de timene det er åpent. For oss som kommer utenfra og blir litt tilskuere, ser det ut som det er mye juggel å få kjøpt, i tillegg til husholdningsvarer og mat. Denne dagen stoppet vi ved markedet i Kampot City. Et stort lokalt marked. Her var det plenty med fisk, kjøtt og grønnsaker i bodene. Se og nyt.


Alle disse særegenhetene er med på å gjøre Kambodsja til et spesielt sted for oss. Et land å fascineres over og beundre. Samtidig et land å lære fra, om å klare seg med lite og å gjøre det beste ut av omstendighetene.



Ingen kommentarer: