onsdag 1. juli 2009

En dag paa kambodsjansk landsbygd



Mandag var det aa sette seg paa mopedene igjen fra Preh Sdach. Denne gangen skulle vi bevege oss enda mer ut paa landsbygda i retning grensen til Vietnam. En faar sine tanker naar en sitter bakpaa mopeden og kan studere landskapet. Flatt saa langt du kan se. Palmer som strekker seg mot himmelen. Rismarker - noen vaate, noen toerre. Dette omraadet var gjennom noen tiaar det som var mest plaget av krig og undertrykkelse.

Foerst, som nabo til Vietnam ble de bombet soender og sammen av USA. USA slapp flere kilo sprengstoff i Kambodsja under Vietnam-krigen enn det ble sluppet i Europa under 2.verdenskrig. Saa var det Pol Pots regime, som foretok nasjonalt selvmord paa befolkningen sin, og det beroerte alle. Naar han saa yppet med Vietnam, saa var det nettopp disse omraadene som fikk svi mest, da Vietnam inntok Kambodsja.

Vi skulle undervise skoleelever i hygiene og ernearing. 69 elever satt linet opp i ett klasserom, reserverte, men blide. Fru A underviste ned i minste detalj om hvor viktig det er aa vaske hendene, pusse tennene, og hvordan en kan unngaa aa bli syk. Hele familien deltok paa et dramastykke, som handlet om hvordan en familie kan bli smittet av diare.

Hoeydepunktet var da en liten gutt kom fram for aa faa vasket haaret. Han boeyde seg over vaskestampen og smilte sjenert da behandlingen var over. Alle elevene fikk utlevert tannkrem, tannboerste, haandsaape, sjampo og lusekam. Det er ikke vanlig aa bruke slike ting i dette omraadet, tror jeg vi kan slaa fast.

Etter en lunsj under noen palmer, kom vi til en selvhjelpsgruppe, som oensker aa gjoere noe med forholdene sine. Ca 50 landsbybeboere smaaskrattet og lo seg gjennom undervisningen. De hadde nok ikke sett mange hvite de siste 20 aarene. De fikk noe av den samme undervisningen som barna, men med noe tillegg. Her ble det igjen spurt om noen ville faa vasket haaret og her kom de ei ung dame med langt haar fram. Dette haaret var ikke vasket paa en stund og det var vanskelig aa faa sjampoen til aa skumme. Vaskevannet var helt graatt etter skylling... Da lusekammen skulle demonstreres, kroep det godt rundt tinnene :o) Det var en utfordring aa undervise paa gaardsplassen om viktigheten av aa holde husdyr adskilt fra matlaging, saa lenge det vrimlet av griser, hunder og hoener rundt beina.

Vi avsluttet utfluken med en tur til Vietnamgrensa. Nedstoevet og oemme tok vi en runde, fortsatt bakpaa mopeder, rundt et marked der. Det luktet ikke godt der og lite fristet oss etter en ellers travel dag.

Ungene avsluttet dagen med et slag volleyball og gav bort ballene vi hadde med oss. Det var noen smilende og fornoeyde naboer som tok farvel med oss. Vi voksne snakket med Juanito og Beatrice. De overtok utstyret vi hadde brukt til helseundervisningen og fortalte at det som var undervist var innertier og ville bli fulgt opp av lokale mentorer. Vi kunne legge oss glade og fornoeyde.

Ingen kommentarer: