søndag 5. juli 2009

Tur retur Chhuk



I dag har vi kommet tilbake fra Chhuk, fire timers kjoering fra Phnom Penh. Gjennom helgen har vi undervist masse, truffet igjen noen venner fra sist og gjort nye erfaringer.

Foerst maa nevnes at det var godt aa komme tilbake til Phnom Penh fra Prey Veng. Noen deilige dukkerter i bassenget paa Goldiana gjorde oss klare for nye eventyr paa landsbygda.

Det foerste vi moette da vi ankom Chhuk paa torsdag, var at seminarene vi skulle ha moette flyttes paa grunn av at eieren av huset der menigheten egentlig har kirke, skulle forlove vekk dattera si og trengte huset til festivitas. Saa det ble "stay flexible" i praksis og seminarene ble flyttet til gjestehuset vi bodde paa. Godt for oss og greit for deltakerne.

Paa fredag morgen moette ca 60 deltakere opp for aa delta paa kurs i Life Shapes. Dette var nok ukjent land, og vi brukte derfor mye tid sammen for at de skulle forstaa hva trekanten, sirkelen, sekskanten og femkanten kan har aa si i vaart liv og i en menighet sitt liv. Det var ikke alle begrepene vi brukte som hadde sidestykke paa khmer, saa det ble noen omskrivinger. Vi haaper at figurene ble fylt med godt innhold for dem.

Parallelt med siste del av Life Shapes reiste fru A og ungene ut paa nytt helseoppdrag paa landsbygda. Det var forespeilt at 100 stykker ville moete opp for aa bli undervist i hygiene og ernaering, men 190 dukket opp. Da var kirken stappfull av folk. Dette betydde at Sithuon maatte reise inn til markedet for aa kjoepe mer helseartikler, saa alle kunne faa med hjem etterpaa.

Da undervisningen var over, kom det fram mange med saar av ulike slag. Sykepleieren stelte de som saa vaerst ut, men kunne nok holdt paa en hel uke til... Mest inntrykk gjorde en liten gutt som hadde traakket paa en torne og hele fotbladet var oemt og hovent. Hun aapnet huden, og ut kom tykt groent puss. Dette saa ikke bra ut. Det var ikke mulig aa faa fred for hvordan dette skulle gaa, saa da vi traff faren igjen, gav vi han noen penger, slik at han kunne ta gutten sin til doktoren. Haaper det gaar bra!

Paa loerdag morgen moette 40 ledere til inspirasjon i aa vaere soendagsskoleleder. Noen av disse moette vi for 2 aar siden, mens andre fjes var nye for oss. Vi snakket om viktigheten av aa ha en visjon og noen verdier aa styre etter. Deretter snakket vi om aa vaere en disippel og et forbilde selv.

Paa ettermiddagen hadde H-en ett par timers seminar for noekkelpersoner i menighetene i omraadet. Temaet var pedagogikk, dvs hvordan kan vi undervise paa en variert og god maate.

I dag var det soendagsskole. Loeven var paa plass, vi sang noen sanger og underviste. Ungene laerte bort aa lage makramearmbaand. Soendagsskolen fikk perlene og hamptau, saa de kan ha dette som aktivitet senere.

Det siste vi gjorde foer vi vendte til Phnom Penh igjen, var aa delta paa gudstjeneste oppe paa taket av gjestehuset. Luftig og godt, men vi ble nesten overdoevet av et bryllup rett over gata - og de spilte hoeyt.

I loepet av helgen har vi spist mye lokal mat paa restauranter, som ikke ville blitt godkjent av helsetilsynet. Hunder og katter stryker oss rundt leggene, tiggere staar og venter ved bordene. Men paa tross av dette, vi har nesten normale mager.

Vi har satt pris paa aa komme tilbake til hotellet og faatt vasket av oss det roede landsbystoevet. Men landsbyen Chhuk, pastor Somoll, Mr Tee og Channa har faatt en plass i hjertet :o)

3 kommentarer:

Dagrun sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Dagrun sa...

Hei! Utrolig at jeg kan sitte her på Gauterud og lese om hvordan dere har det langt, langt borte. Godt å høre at dere har det bra! Her har det vært veldig varmt de siste to ukene, men det blir jo ganske bagatellmessig i mot det dere opplever. Nå har været snudd, så vi puster igjen.

Jeg har vært noen dager i Dorset i Sør-England, på besøk hos Wennemos som har leid hus der. Utrolig fint område! Ligger bilder på Facebook, så dere kan ta en titt ved en anledning. Anita har jo erfaringer fra landsbygda i England, om jeg ikke husker feil. :)

Ønsker dere alt godt videre, og gleder meg til å lese mer om hvordan dere har det. Kanskje dere legger ut noen bilder også?

Stor klem fra sommer-kalde Norge...

Anne Marie sa...

Hei alle sammen. Først vil mormor -morfar oldemor og far + oldemor i nordfjord få gratulere Andreas med 14 års dagen.Håper du får en fin dag. På onsdag kommer oldemor på besøk. Per skal kjøre henne . Ellers er alt i orden her hjemme. Kristian! det er fine røde tomater på planten din.