fredag 7. juli 2017

Mingalabar from Myanmar

Det er regntid i Asia nå. Og mer av det her i Myanmar enn sørover mot Kambodsja. Det betyr tidvis kraftige regnskyll. Men også en fantastisk grønn frodighet. Vi hilser på burmesisk; mingalabar betyr hei.



Da vi ankom flyplassen forleden dag, fosset regnet ned og vi var kjappe med å komme oss inn i en taxi. Inn til byen tok det ca en time - ettermiddagsrushet her fullt av biler, og ikke som i Kambodsja, der mopeder, scootere og motorsykler har overtaket.

Det er også tyelig å se, at dette er et helt annet folkeslag enn khmerene. Landet grenser til India, Bangladesh, Kina, Laos og Thailand - og har nok mye innslag av kinesisk over seg, selv om guiden framhvet at de er mest seg selv.




Buddhismen står sterkt her. 89% regner seg som buddhister og kanskje 5% er kristne. Vi besøkte Swedagon-pagoden her om dagen, og det er i hvert fall ikke spart på gullet der i gården. Vi hadde noen betraktninger rundt karma og gjenfødelse sammen med guiden, og han responderte på spørsmålene, men hadde ikke så tydelige svar. Det handlet mest om at buddhismen er for "peace". Så de kommer nok til å gjøre alt det de klarer for å være gode mennesker og ha innsamlinger framover, slik at de får kledd pagodene sine i bladgull. Det krever store ofringer.






Vi har reist på kryss og tvers av Yangon med taxi disse dagene, for å oppleve det som er å se her. En kan ikke komme utenom Aung San Suu Kyi, når en er her. Hun er den politiske aktivisten, som etter 20 år i husarrest, er blitt landets president. Vi har kjørt forbi partikontoret til NLDP, partiet hennes. Vi har også vært utenfor porten til huset der hun satt i husarrest og besøkt hjemmet hun vokste opp i, sammen med blant andre faren, generalen Aung San, som også var forsvarsminister, men ble drept av politiske motstandere.


Vi har også besøkt noen markeder og kjøpesentre. Her er mye lyd og sentrene har varer like dyre som i  Norge, så det er bare å vente til en kommer hjem... Markedene er roligere og hyggelige. De har alt en ikke behøver, men lar seg friste av likevel.




Når vi ikke er ute og farter, så tar vi noen timer på rommet eller ved bassenget. Alt regnet gjør luften veldig fuktig. Ikke en gang luftkondisjoneringsanlegget klarer å tørke opp rommet, så det oppleves mer klamt enn luftig. Men slik er det når monsunen er sterkt tilstede og byggeskikken ikke er egnet for denslags.




Ingen kommentarer: