lørdag 2. november 2013

iBCDE-prosjektet i Ratanakiri. Landsbyen Raya.

I dag har vi vært ute i en landsby som heter Raya. De som bor her kalles Krung-folket. Her jobber ICC med en av minoritesgruppene i landet. De har sitt eget språk, og det er få som forstår det nasjonale språket, khmer. De fra ICC-staben som jobber med denne landsbyen, er fra området og snakker samme språk. 
Det var en fredelig og harmonisk landsby med ca 40 familier. Det er vanlig å ha 7-10 barn i hver familie. Landsbyen har et "samfunnshus", skole og vannpumpe midt i landsbyen. Husene ligger rundt dette "tunet". I dag hadde et ektepar fra ICC undervisning for de voksne i " samfunnshuset". Her hadde de om kjønnsforskjeller og fordeling av arbeidsoppgaver mellom mann og kvinne. De hadde bilder av forskjellige arbeidsoppgaver som de la på gulvet og plasserte hos mann, kvinne eller hos begge, utifra hvem som hadde ansvar for jobben. Deretter var det å diskutere seg fram til en bedre fordeling av oppgavene. Virket som om de hadde en festlig kamp om fordelingen :) 

I rommet ved siden av, hadde en ICC- ansatt ernærings-undervisning for mødre med små barn. Hun underviste dem om å gi barna mat med riktig, variert og god næring. De hadde bilder på gulvet av forskjellige grønnsaker, frukt og kjøtt, og snakket om hva de hadde tilgang på i landsbyen. De fikk så undervisning i behovet for forskjellige næringsstoffer for å ha god helse (to go, grow and glow). Undervisningen ble avsluttet med å praktisere det de hadde lært. Barna ble servert en gryterett med ris, grønnsaker, kjøtt mm. Bra undervisning!

På skolen var det samlet 25-30 barn i alle aldre i et lite klasserom. De har vanligvis undervisning om kvelden, når de er ferdige med arbeidsoppgavene sine hjemme. Landsbyen har ikke strøm, men ICC har skaffet dem solcellepanel på skoletaket, slik at de har mulighet til å ha undervisning om kvelden. I dag var det et unntak med skole om dagen, siden foreldrene hadde undervisningsdag. Læreren er fra landsbyen, og har fått opplæring av ICC.

Ute på tunet holdt noen unge gutter på med å lage plattinger til latriner. De har fått opplæring i å armere og støype disse selv, så slipper de å kjøpe dem. Bak det ene huset i landsbyen var det klargjort et dypt hull som de la denne plattingen over. Etterpå bygger de et lite hus over, og vips så har de en velkjent utedo :)

Det var flott å se hvordan de samarbeidet og hadde et godt samhold. ICC underviser dem i enkle praktiske ting som letter arbeisdagen, og som gjør dem rustet til å leve selvstendig. De får også opplæring i hygiene, ernæring og hvordan stå sammen og hjelpe hverandre. Det var tydelig i denne landsbyen at arbeidet har gitt resultater!

På vei tilbake til ICC-kontoret, stoppet vi ved en rismark og fikk se innhøstingen på nært hold. Det var stilig å prøve seg som risbonde noen minutter :)

Før lunsj ble vi tatt med til en innsjø som heter Yeak Loam Lake. Det var en idyllisk innsjø med skog rundt. Det var mulig å gå tur rundt innsjøen, eller slenge seg ned i en liten hytte og spise lunsj. Virket som et populært område hvor de lokale kan ta seg en siesta.

Vi rakk også en tur innom det lokale markedet, før vi spiste en deilig lunsj.

Oppi sentrum var en gjeng arbeidere i ferd med å krysse veien med et helt hus. Det er forunderligt hva de frakter med seg her.....

Så var vi klar for å se neste landsby.






 





































Ingen kommentarer: